lørdag 13. februar 2021

"Moderato Cantabile" av Marguerite Duras


En vakker liten roman!

Boken begynner med at piano-lærerinnen, frk. Giraud blir så forvirret over eleven som er totalt uinteressert i å lære å spille piano, han svarer ikke og er trassig stum. Moren hans, Anne Desbaresdes er litt flau over han og bekrefter at han er en vanskelig gutt.                        

 Utenfor beskrives solnedgangen og den lille båten som glir forbi. Plutselig hører de gjennom vinduet som er åpent, en kvinne som hyler i smerte, hva er det? Anne og gutten er ferdig med pianotimen og ser en mann blir ført vekk av politiet, de ser kvinnen ligge der på bakken, død.

Jeg ser hele beskrivelsen så tydelig som en i en film inne i hodet mitt.

Anne er en rikmannshustru, gift med en direktør på støperiet og sammen med sønnen bor de på Strandpromenaden. Hun og sønnen vender hver dag tilbake til kafeen for å få vite hva som skjedde, hun blir besatt av hva som hendte, denne episoden har påvirket henne veldig og hun vil vite eksakt hva som skjedde. 

Anne oppsøker kafeen der kvinnen ble myrdet, dagen etter. Hun får vite at mannen som ble hentet av politiet skjøt kvinnen i hjertet, hun var gift og hadde tre barn. Sønnen er med hver dag og han finner en lekekamerat og hun blir kjent med en mann, han kan fortelle henne hva som skjedde den kvelden kvinnen ble drept. De drikker vin og han vil vite hvor hun bor og hun forteller ivrig. Vertinnen misliker det hun ser.

Dette gjentar seg dag etter dag. Anne går til kafeen og møter mannen, han heter Chauvin. Han var ansatt på støperiet og har vært hjemme hos dem på en personalsammenkomst i hjemmet deres, sier han. Nå har han mistet jobben. De drikker masse vin og det oppstår søt musikk mellom dem. De blir totalt besatte av hverandre. 

En nydelig roman hvor landskap og scener er som et manus til en film, med nydelig beskrivelser av hvordan personenes indre liv oppleves og beskrives på en særegen måte. 

Denne boka ble et stort gjennombrudd for M. Duras og hun har tilegnet boka til sin 9 år yngre kjæreste, forfatteren Gerard Jalot. På den tiden, gjennom og med han begynte hun å skrive episk stoff til film og teater. Noe denne boka tydelig er preget av,  så vakkert gjort at jeg ser for meg alt.

Utgitt første gang i 1958. 79 sider. Fra bokhylla mi, utgitt 1997.

Les mer om Duras i mitt innlegg her, biografisk stoff

24 kommentarer:

 1. Takk og pris for bøker i disse tider! Deilig med noen som ikke er så lange av og til også. Noen forfattere er altfor skravlete, syns jeg. Håper dere har det bra i disse tøffe tidene. Merker at det begynner å røyne på å ikke kunne være sosial.

  SvarSlett
 2. Enig, men her på Hamar har det ikke vært så store problemer med covid. Men, savner mer sosialt samvær med venner, man kan gå hverandre litt på nervene av og til. Heldigvis har jeg verkstedet hvor jeg kan jobbe. Jeg og Steinar går lange turer ut på Mjøsisen hver dag. Den er helt trygg. I går tok jeg med skøytene og det var morsomt. Ti år siden de var brukt, men det gikk bra!

  Jeg er glad i tynne bøker av og til og denne leste jeg i et sluk. Har to bøker til av denne forfattere. Morsomt å lese gamle romaner. Som lydbøker liker jeg de veldig lange som jeg hører på verkstedet.
  Ha en fin lørdag :)

  SvarSlett
 3. Spennende dame dette her, har lyst å lese noe av henne, men kanskje jeg skal begynne med Elskeren? Googlet henne og så at Smerten er oversatt av Elisabeth Aasen, en dame jeg har lyttet til med stor respekt mange ganger, så kanskje jeg skal finne den først :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har den liggende på vent. Jeg begynte bare med romanen som ble gjennombruddet hennes.Elskeren er den som er mest kjent og Lucie L, som jeg også har lånt.
   Ha ne god søndag.

   Slett
 4. Denne har jeg ikke lest av henne, men noterer tipset til senere. Har en i hylla fortsatt ulest; Yann Andreas Steiner. Tar den frem nå. Det er så lett å glemme de tynne små bøkene, der de står i en bortgjemt hylle.

  SvarSlett
  Svar
  1. Yann var hennes gode venn og støtte i livet, hennes muse synes jeg å huske. Skal bli spennende å høre om den boka. Ha en god søndag:)

   Slett
 5. Fikk lyst til å lese denne. Sjelden med en så tynn bok! En god søndag på Mjøs-isen ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 6. Greit med tynne bøker av og til. jeg skal nok ut på Mjøs isen og gå enten på beina eller skøyter i solskinnet i dag også. Hra vært ute på Mjøsa hver dag nå. Kulden kan godt gi seg litt. H Ane god søndag:)

  SvarSlett
 7. Tack för smakebiten känner till boken.

  SvarSlett
 8. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Nu får jag inspiration till att läsa mer av Marguerite Duras!

  SvarSlett
 10. Som du vet er jeg superfan av bøkene til Duras. De små fine bøkne hennes. Kult at du utforsker hennes forfatterskap. Om du liker det filmiske med denne boken, har du sett "Hiroshima, mon amour" som hun skrev?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, den har jeg ikke sett. Men googlet litt å så en trailer, på fransk. Veldig følsomt og fint! Skal se om biblioteket kan hjelpe meg, de har den ikke inne. Folka på biblioteket er så dyktige og hjelpsomme! Takk for tips :)

   Slett
  2. Hva skulle vi gjort uten bibliotekene? Bibliotekarene redder verden :)

   Slett
 11. Jag har läst två titlar av Duras, dock inte denna. Men jag har inte lyckats ta till mig hennes författarskap, tyckte inte om någon av böckerna, tyvärr. Tack för smakbit

  SvarSlett
 12. Tack för smakbiten! Har bara läst Älskaren av författaren.

  SvarSlett
 13. Duras borde jag prova att läsa något av.

  SvarSlett
 14. Den låter intressant. Jag har inte läst något av författaren. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 15. Jeg har bare lest en bok av Marguerite Duras, og den likte jeg ikke så veldig godt må jeg innrømme.
  Ha en riktig fin søndagskveld!

  SvarSlett
 16. Jag har bara läst Älskaren och tyckte den var sådär.

  SvarSlett
 17. M Duras är en spännande författare. just Moderato cantabile har jag inte läst. tack för smakebiten!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!