torsdag 28. oktober 2021

"Katti Anker Møller" av Jens Olai Jenssen og Elisabeth Lønnå

 

En fin biografi om en feministisk pioner, hun står bak mange endringer!

Katti  Anker, ble født på Hamar (1868- 1945). Foreldrene drev Norges først folkehøyskole, Sagatun. Et sted som var et møtested for mange viktige mennesker på den tiden, folk som hadde radikale og nytenkende tanker. Katti sine kampsaker var prevensjon, fødselspolitikk og lover omkring barn, hun fikk igjennom av lovverk og endringer i Norge. Hun bidro med å forme den sosialpolitikk og velferdspolitikk som vi har i dag, og var den første som snakket høyt om selvbestemt abort, mødrehjem og sunnhetslover. Hun var en viktig Pioner!   

Som ung pike leste hun boka: Albertine av Christian Krogh, en bok som gjorde et varig inntrykk på henne. Jeg måtte legge biografien om Katti, til side for å få repetert Albertine. Den boka har en hjerteskjærende og vond historie fra slutten på 1800 tallet. En historie som påvirket henne. Boka skulle bli en viktig rettesnor for hennes arbeidsmål, i det voksne liv. Hun var en overklassejente som ville sette alt inn for blant annet å begrense uønskede barnefødsler, ansvaret for begge parter når kvinnen ble gravid og fattigdommen som fulgte med store barneflokker.  

Jeg har hedret henne med et smykke i mitt "Hommage til..." prosjekt (se lenger ned). Jeg har også snakket om henne til alle 7. klassinger på Hamar i fjor høst, de hadde aldri hørt om henne (litt sjokkerende). Det var i et prosjekt med: Den kulturelle skolesekken. Katti var en av Norges aller viktigste kvinner for kvinners rettigheter, en stor pioner. 

Til Boka: Katti Anker Møller er en kvinne jeg trodde jeg visste mye om, men her i denne boka kom det nye historier om henne. Boka er delt i to, med hennes oppvekst i den første delen, som jeg synes var spennende fordi jeg bor på Hamar. Den er godt fortalt og vi får vite mye om omgivelsen og hvilket miljø hun vokste opp i og som viste seg å prege henne resten av livet.

Noen av de nye momenter f.eks: At hun og Hulda Garborg  (som jeg også har hedret) var mye sammen. Hulda bodde også på Hamar til hun og moren flyttet til Kristiania da hun var 13 år.

Jeg visste helle ikke at Johan Castberg, var en god venn av henne og nærmest kjæreste med Katti i ungdommen. Da skjønner man at de to kjente hverandre godt, og at han også var en god venn av hele familien. Han ble giftet med Katti sin søster Karen. 

Del to, handler om hennes voksenliv. 

Hun giftet seg med sin fetter Kai Møller i 1889. Han drev Thorsø Herregård ved Fredrikstad, og etter en to mnd. lang bryllupsreise i Europa ble hun godseierfrua på Thorsø, 20 år gammel med et kjempestort ansvar overfor mange ansatte og husmenn.  Kai var en engasjert mann i venstre og utviklingen i landbruket. 

Katti observerte mye ulykker og fattigdom hos tjenestefolket på landet, mellom 140-150 mennesker var tilknyttet gården. Det var mye flørting og nattefrieri og hvert år var det flere jenter som ble gravide. Hun støttet jentene, alle som ble alenemødre, og gutter som ikke ville betale bidrag. Og ikke minst alle barnedrapene, som ble utført av ulykkelige kvinner, dette preget henne. 

Katti og Kai fikk tre barn. 18. desember 1899 brenner hovedhuset på Thorsø ned og blir bygget opp igjen. Fra 1900 var Kai stortingsmann for venstre og de flyttet til Kristiania. Her kom hun i et miljø som var feministisk, og hun stod opp for mange saker. Blant annet stemmerett for kvinner som i 1913 ble godkjent av stortinget. Barnehjem og mødrehjem fra 1906 kom på plass, men det viktigste var nye lover for  barna. Katti bidro til en rekke banebrytende sosialpolitiske reformer. Hun var en viktig pådriver og hovedarkitekt til De Castbergske barnelover av1915.  Johan Castberg, var formann i Stortingets sosialkomite og med hans hjelp ble de godkjent: 

En viktig sak var forholdet for ugifte mødre og barn født utenfor ekteskap.  Barn født utenfor ekteskap fikk arverett etter sine fedre. Fedre fikk plikt til å vedkjenne seg farskap og måtte betale barnebidrag. Dersom far ikke betalte måtte kommunen bidra. Det var ekstremt radikalt mål som var nådd og ble forløperen til den moderne velferdsstaten vi har i dag.  Denne loven vekket oppsikt og forargelse, for å få barn utenfor ekteskap var skam.  Hun arbeidet også for å avkriminalisere abort, det var den gang straffbart, abortloven kom i 1978. 

Dette er en bok med alt for mange opplysninger til å nevnes her, så les BOKA

Tidsbildet og fotografiene er med på å gjøre historien om Katti enda bedre, ved at vi får se følge henne med oppvekst, bosted og som engasjert kvinne, slik blir vi enda mer kjent med henne.

  
Smykket over er det jeg har laget til henne," et symbolsk hjerte og/eller en kvinnes bekken. Vi ser at hun bærer på et nytt liv. Sølv og stein fra Mjøsa, kjede sølv og onyx.


Helt til slutt: Jeg satt akkurat her i går (onsdag 27 oktober) og hørte på diskusjonen om abort i P2, hvor langt har vi kommet? Hvorfor diskuteres abortsaken stadig vekk, og hva mener politikerne nå i dag, det er enda uklart? Det er altfor mange synspunkter som må sees på, mener de. Tenk at i USA i flere stater hvor de nå forbyr abort, de går baklengs inn i framtiden. 

I dette programmet ble naturligvis Katti Anker Møller nevnt, der hun stod og snakket om prevensjon, i stede for fosterfordrivelse i 1915. Et tankekors! 

Kjenner du ikke til historien om Katti, kan denne boka absolutt anbefales! 
Den er veldig god, ryddig og fin!
Den er innholdsrik med mange fine bilder, både av henne og samtiden. 

Leseeksemplar fra PAX forlag, utgitt 2021, 227 sider + masse noter



Vil du se bilder av Sagatun på Hamar klikk her

8 kommentarer:

  1. Jeg hadde ikke hørt om henne før jeg så din utstilling i sommer. Fin omtale av boken. Katti Anker Møller virker som en interessant person som har jobbet for viktige saker for kvinner. Boken er satt på leselisten for 2022. Jeg liker at bøkene du leser henegr sammen :)

    Da loven ble vedtatt i Texas gråt jeg. Alt virket så håpløst. At kvinner i 2021 ikke kan bestemme over egen kropp er forferdelig.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så enig! Det er helt sykt at abortloven diskuteres enda, og at det temaet går tilbake mange steder i verden, det er helt vilt!
      Litt morsomt, for jeg var inne på Tine sin blogg. Den boka hun har lest er boka jeg hørte om på radioen i går. Litt morsomt å oppdage at vi har sittet med samme type bok.

      Slett
  2. For et vakkert smykke du har laget til Katti Anker Møller! Veldig kjekt å lese om denne boken, og ikke minst om Katti. Skjønner godt at du ville lese om Albertine igjen, mens du holdt på med denne. Gøy at vi har tenkt på det samme mens vi har lest de siste dagene. Du frister med en flott omtale, som gir meg gleden av å følge temaet abort litt lenger. Benytter anledningen til å anbefale boken Hva snakker vi om når vi snakker om abort? håper mange finner frem til den :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg skal prøve å få lest den boka. Det var et veldig fint program om og med dem på onsdag, så det frister å lese boka. ;)
      Ja, fantastisk morsomt med et slikt sammentreff. Boka leste jeg ferdig for en stund siden, men har ikke rukket å skrive om den før nå.

      Slett
  3. Hei! Takk for at du trekker fram denne viktige kvinnen. Vi må aldri glemme de som gikk foran og banet vei for oss kvinner i dag! Jeg syns det er blitt litt vel mye likestillingssnakk og lite kvinnesak i det siste! Det er fremdeles kvinnen som blir gravid med alt det det innebærer! Håper du får anledning til å besøke flere skoler og fortelle om Katti! Du er en kunstner som løfter fram kvinner på mange måter, og det er så viktig! Du skrev i en kommentar på bloggen min at du arbeider så mye på verkstedet for tiden at du bare har tid til lydbøker. Jeg er veldig nysgjerrig på hva du arbeider med nå. Blir det flere smykker i serien "Hommage" og blir det ny utstilling? Ønsker deg god helg! :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det er viktig å huske alle de som har gått i bresjen, og jeg liker å lese biografier så det skal jeg nok fortsette med.
      Jeg jobber mot en ny utstilling på Elverum Kunstforening som skal være i februar, sammen med mine to Taiga venninner. Mitt nye prosjekt heter "Fra tang og tare til suset i skogene", har fått laget litt, men ikke nok. "Hommage til..." har jeg avsluttet, men håper å få flyttet den til andre steder, har søkt mange steder, med over alt er det 3-400 søkere og bare noen plasser, så det er ikke enkelt. Jeg driver med en vanskelig og stor bestilling akkurat nå, jeg kan ikke si mer om det nå.

      Slett
  4. Da vi skrev slektsbok, fant vi forresten opplysninger om en forfar som fikk barn utenfor ekteskap, han "lyste barnet i kull og kjønn", hvilket betyr at barnet fikk samme rettigjheter som barn født innenfor ekteskapet. Det var på midten/slutten av 1800 tallet. Tenk så mange år kvinner har måttet kjempe for rettigheter for seg selv, sine barn og sin kropp, og enda er vi ikke ferdig med det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Katti fikk stor innflytelse og at hun fikk til de Castbergske lovene var jo fantastisk. Jeg tenker ofte på hvor heldige vi i Norge tross alt er, for tenk på alle barnebrudene. De er fryktelig.
      Ha en fortsatt fin helg!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!