søndag 8. oktober 2023

Mytting, Lars "Skråpå-natta"

 


Bok nr 3 om Hekne-veven. En fantastisk god avslutning! 

Boka starter med historien fra året 1613, da far til Hekne-søstrene, kom over den halvdøde søya og lammet hennes i fjellet, ovenfor Butangen. Han redde begge og tok dem med til vinter-setra og gav dem høy og kumelk. Lammet vokste seg til en langragget flott sølvgrå vær, som de kalte Lauvgangeren.  

Døtrene hans Halfrid og Gunhild ble året før ferdige med læretiden sin på Dovre, og var tilbake på Hekne gården. De var nå blant de dyktigste veverskene i Gudbrandsdalen. De brukte all ulla fra de to sauene i vevnadene sine. Vi hører mye om jentene og hvordan de jobbet, og hvordan de farga garnet. Bygdefolk kalte det de drev med som magi. 

Trolldomsfrykten var stor på den tiden, og i 1618 ble tre jenter fra nabobygda, Fron brent levende for trolldom. Hadde Hekne-søstrene trolldomskraft? Noen mente det og de ble beskylt, og det gikk stygge rykter om dem, men stemte det? Presten fra Fron kom, men søstrene, kunne de forhøres? Hva med den sølgrå væren som beiter der.??? 

Som vi husker fra Hekne-veven (bok nr.2)  Kristine ble gravid og Jehans ble far til tvillingene Tarald og Astrid Regine Hekne, i 1919. Det er familien på Hekne og prestens liv det fokuseres mest på i denne boka. Lillesøstera Esther kom til verden 1921, hun var blid, og fikk sønnen Eirik i 1938. 

Presten Kai Schweigaard er også en av de viktigste person i denne boka. Og sammen med Astrid, som han konfirmert er de er opptatte av den gamle trua, og fortellingen om hva som egentlig skjedde med dem, Hekne-veven og kirke-klokkene? Hvor ligger jentene begravet osv?

Vi har kommet til den moderne tid, før andre verdenskrig bryter ut. Jehans og Kristine har bil på ysteriet, og det anlegges vei til setra. Alt det nye av hjelpemidler, som blir vanlig og som man før ikke viste man trengte. Med folk i fjelllet og feriehytter, pensjonat osv.

I førkrigstiden er folk i Tyskland svært opptatte av det ariske og runene på kirka, hva betyr de? Stavkirka i Dresend skal tjæres på nytt, og det kommer ulike sekter, for å tyde tegnene på kirkeveggen. Rase-forsker Günter har kommet til Norge fra Tyskland og vil kjøpe kirkeklokka. Hvordan viste han om klokka, hadde noen sett dem?

Tarald er odelsgutten på Hekne, men er lite interessert i gårdsdrift, hvordan skal han komme unna det åket? Han er opptatt av bestefaren som kom fra Dresend og drar til Tyskland, og besøker gamle-kirka fra Butangen, kunstakademiet, og ulike arkiv osv. Der opplevde Tarald det litt skremmende, med parader og folke-ansamlinger som det lyste nazistisk reklame av, som han sa. 

Astrid og Tarald setter seg på stabburs-trappa og tar en alvors prat. Tarald har en drøm om å bli reklamemann. Han spør hva Astrid vil bli, lærerinne svarer hun. Hvem skal overta Hekne og passe på Esther og gården? De ville ikke bli slike som foreldrene sine, som jobber og sliter døgnet rundt .... 

Tarald har også med seg fra Tyskland noe skriftlig materiell fra Günter, som Astrid kommer over. Det sier noe helt annet om Hekne-veven, og hvordan den blir sett på. Skremmende og idealistisk! 

Victor Harrison tekte mye på hvem han er, og hvorfor han ble adoptert vekk. Han tenker mye på hvor annerledes livet kunne vært om han hadde fått vokst opp sammen med broren Jehans, i Norge. Victor giftet seg med tyske Elsa. De fikk to sønner Edgar f 1924, Alastair f. 1925. Victor jobber fremdeles med fly, han har en drøm om å starte med post-flytransport.  Astrid tenker og savner ofte onkel Victor og hun har brev-kontakt med han, familien bor i England.

Krigen kommer til Norge, og her skjer det mye heftig og det blir litt av en spenningsroman. Spesielt fint at starten av krigen skildres så bra. Mytting beskriver Elverum og hvordan byen ble rammet. (fint innslag fra Mytting sin skrivestue, på Nysted i Elverum.) Morsomt at han tok med noe derfra og plasserte Astrid som lærerskolestudent der, når Elverum ble bombet. 

På Butangen dukker det opp tyskere som er på leting etter kirkeklokka og Hekne-veven, spennende. En god historie fortelling som virker troverdig, om folket på Butangen under krigen. Samfunnet som splittes på mange måter, men også de sterke samholdet med alle de man kan stole på, er ekstremt bra. 

Astrid og presten er begge driftige og modige folk, under hele krigen. Isumruggen var en morsom figur som imponerte meg og fikk meg virkelig til å trekke på smilebåndene. Victor kommer tilbake til Butangen med noe viktig, litt vel fantastisk, men en flott avrunding av historien.

Disse tre romanen har jeg virkelig kost meg med. Mytting er så dyktig til å få fram det indre i personene han skriver om, særlig de små dialogene og stemningsbildene.  Han har en god komposisjonen og spenningskurven er helt på topp. Jeg klarte nesten ikke legge fra meg boka. Her gir jeg full pott. 

 Tusen, tusen takk for en nydelig serie. Gleder meg til flere historiske romaner fra deg! 

Boka kom ut i 2023 på Gyldendal, 564 sider + fin info om navnene.  Kjøpt selv.

1. ste boka i serien Søsterklokkene

2. bok i serien Hekneveven

3 bok i serien er denne    

Lars Mytting blir bokbadet i Hamar Kulturhus.

14 kommentarer:

 1. Jeg har nettopp lyttet til de to første bøkene i serien og skal begynne på denne i dag. Liker de veldig godt så jeg har skaffet meg bøkene i papir også. Lydbøkene er fint lest inn av forfatteren selv. Kommer tilbake når jeg har lest denne.
  Ha en fin søndag,Ingun :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lyttet til Hekneveven på nytt for å oppdatere meg, før jeg kastet meg over denne. Jeg husket faktisk ikke alt i bok, så det var nyttig ang navn og folk. Mytting leser den så fantastisk bra, skal høre den seinere. Mor kom fra Fron og hadde nesten lik dialekt, så å lytte til han så tenker jeg på henne, hun har vært død i mange år.
   Du har noe å glede deg til. Han har en fantastisk god forteller evne. Morsomt med sagn og overtro også...Ha en fin søndag:)

   Slett
 2. Jeg har lest Stranger mens du har lest denne her, ser ut som vi har hatt flotte leseopplevelser begge to. Skråpånatta skal jeg lese, har lest de to første og gleder meg til denne, må bare få tak i den først :)
  Skummet omtalen din, men ser at du likte boken. Skal nilese når jeg selv har lest.
  God søndag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble så inspirert etter møte jeg var på med han, så jeg gikk å kjøpte boka dagen etter. :)

   Slett
 3. Jag har läst två böcker om Systerklockorna. Är detta i samma serie eller en annan? Tyckte mycket om böckerna

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er tredje og siste bok i serien. Veldig, veldig bra!

   Slett
 4. Jag gillade boken Mytting skrev som hette "Simma med de drunknade" på svenska, kanske jag borde läsa de här böckerna också.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt en fin serie, men fine fortellinger om sagn, familier, historie, arkitektur som stavkirkene våre osv. Anbefales ;)

   Slett
 5. har läst annat av Mytting som jag varit väldigt förtjust i. skulle säkert gilla även den här serien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Han skriver så bra, folkelig og spennende. Anbefales!

   Slett
 6. Jeg gleder meg til å lese boka. Står på liste på biblioteket. Lars skriver veldig bra. Og han er en veldig hyggelig kar. Hilsen fra Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg valgte å kjøpe den, for det var så pirrende å vente på den på biblioteket. Selv om jeg egentlig har tenkt at nå har jeg bøker i bøtter å spann, så nå må jeg ikke kjøpe flere. På biblioteket kan det ta sin tid. På Book Bites, biblotekenes app er det raskere å få bøker, men det er ikke bare , bare å lese på telefonen eller nette-brett, jeg faller fort ut og er slitsomt.
   Ønsker deg noen strålende høstdager, det er kaldt om morgenen, men klart og herlig på formiddagen med sol og fine farger. Jeg er i Furnes hver dag og maler om kapp med vinteren. :)

   Slett
 7. Hei! Nå måtte jeg ha hjelp av mannen min for å få lov til å kommentere med google-kontoen min! Det er så mye rart som skjer med dataen at jeg greier ikke følge med. Jeg syns det var interessant å lese om dette siste bindet i trilogien, vi er mange som har ventet på det. Merker at det er vanskelig å huske alle navnene. Det er nok lurt med litt repetisjon av de to første, før jeg gir meg i kost med denne. Men jeg har bestemt meg for å vente og sette denne på ønskelisten til jul. De to første står i bokhyllen og var en stor leseopplevelse. For en historieforteller Lars Mytting er!

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg har ingen endringer der, men klarer ikke svare fra tlf. (har ikke orket å sette meg inn i det, så jeg blir anonym)
   Du kan glede deg til denne boka. Jeg klarte ikke å vente etter å ha vært og hørt han fortelle, det var morsomt å høre. Kommer han til Bergen bør du få med deg det. :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!