onsdag 17. januar 2024

Selma Lagerlöf , litt biografi og annet om henne

 


Noen hyggelige minner fra jula 2023

Jeg fikk rett før jul den vakre biografien fra Solum Bokvennen forlag (leseeksemplar) om Elisabeth Meyer, f1899 - 1968. Elisabeth, var fra Tønsberg. Hun ble reporter og fotograf som har satt sine spor, hun reiste til de utroligste steder i verden. En kvinne jeg ser, at hun må jeg nok visualisere med et smykke etter hvert. Boka er skrevet av Elisabet Vallevik Engelstad. (NB: Dette er ingen omtale av boka, har bare startet på denne vakre boka, som jeg hygger meg med).

Den biografien handler om Elisabeth Meyer sitt liv, og hennes første oppdrag var:

Elisabeth 27 år gammel skal på reportasjetur, til Selma Lagerlöf, sommeren 1927 i Frykendalen i Värmland. Hun skulle intervjue selveste Selma Lagerlöf, verdens første, og lenge den eneste, kvinnelige Nobelprisvinner. Elisabeth er lykkelig over å få denne sjansen, for Selma Lagerlöf avslo svært ofte, eller av prinsipp nektet å ta imot journalister. 

Elisabeth hadde skrevet hun ville skrive om Mårbacka og at hun selv hadde vært i Jerusalem og ville snakke om det. Hun var godt forberedt og hadde i noen dager travet rundt på egne bein i Fykendalen, noen dager opptil to mil, noen herlige dager hvor hun hadde gjort seg kjent med landskapet og snakket med folk på alle gårdene hun kjente navnene på fra Selma sin bøker. . Hun hadde blitt godt over alt.

Elisabeth gruet seg litt for måte med den kjente kvinnene, men fikk en god mottakelse, med te og masse latter på Mårbacka, sammen med Selma. Hun som hadde hørt at Selma aldri lo, hun var en vennlig og forekommende kvinne, synes den unge journalisten. De snakket om alt mulig, om religion, om Sigrid Undset, gårdsbruk osv. Selma avslører også noen sannheter for den unge journalisten. Det avslører ikke jeg her, de står i biografien.   

Alle som leser min blogg skjønner, at jeg tenkt å hedre Selma Lagerlöf med et smykke, jaNår jeg nå fikk lest denne historien over og har  sett tv- serien om henne og lest diverse om henne, så må hun nesten med i samlingen min. 
Så får vi se hva det blir til. Elisabeth Meyer sin bok kommer det mer om, og Selma etter hvert. 

Selma Lagerlöf (1858-40) vokste opp på gården Mårbacka i Sunne i Värmland. Hun giftet seg aldri, men utdannet seg til lærerinne, som så mange ugifte kvinner gjorde den ganger. Selma Lagerlöf undervist  på en pikeskole som lærer og skrev på fritiden. Hun gav ut et tyvetalls bøker der Gösta Berlings saga fra 1891, Jerusalem 1901-02, Nils Holgerssons vidunderlige reise 1906 -07 og Keiseren av Portugalien fra 1914 er hennes mest kjente. Se flere 

Selma Lagerlöf var den første kvinne som mottok Nobelprisen i 1909, og i 1914 ble hun den første kvinnelige medlem i Svenska Akademien.

Selma engasjerte seg tidlig for at kvinner skulle få stemmerett og hadde en tydelig stemme mot Jødehatet og forfølgelsene i Tyskland. Hun hadde realistiske samfunnsmessige meninger, mens romanene hennes var mer romantiske, og noen ikke helt realistiske fortellinger. 


Boka: "Den hellige natten" som jeg hygget meg med i jula:

Selma var i stor sorg da farmoren døde, hun fortalte og fortalte. Da Selma var fem år døde farmoren, hun savnet henne voldsomt. Hun sang, fortalte eventyr og historier av alle slag og sang viser for henne. Hun minnes spesielt hjørnesofaen som ble tom og at barna måtte kysse den dødes hånd. 
Selma husker en jul farmoren fortalte hun denne fortellingen. Farmor var blitt for gammel og jeg for ung til å være med til kirken, husker hun.. 

Denne lille fortellingen:.  
En hyrde så mannen som kom løpende å ba om hjelp til kvinnen som skulle føde de kalde natten. Hyrden undret seg over at hundene ikke glefset og bet etter han og glørne han bærer i kappen sin tar ikke fyr, hm? Hyrden følger etter mannen, de kommer til stallen og ser et nyfødt barn ligger der nakent. Hyrden drar fram en lite saueskinn og gir det til barnet. Og resten kjenner vi...les eller hør den selv. En visuell vakker minni fortelling.   

2 kommentarer:

  1. Så spennende at du vil hedre Selma Lagerløf, spennende dame. Jeg fulgte med på tv serien om henne. Har aldri hørt om Fotografen Elisabeth. Lykke til Ingun. Gleder meg til å se hvordan du løser Selma. Hilsen Kari

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Kari! Vi får se hva det blir til, ha en fin helg :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!