torsdag 20. juni 2024

Dronning Ingebjørg Guttormsdatter 1103- 1123

 


Hvorfor vet vi så lite om Dronning Ingebjørg fra Høvdingsetet Steig på Hundorp?

Dette er en bok som ramser opp en del dronninger, men jeg har konsentrert meg om en av Dronningene. Det er Dronning Ingebjørg Guttormsdatter, fra Hundorp. Jeg har valgt å hedre henne til utstillingen til utstillingen jeg skal være med på i Galleri Ullinsvin, Vågå. Den åpner lørdag, der har jeg med ti av mine Hommage smykker, Tre av dem er helt nye og med røtter i Gudbrandsdalen, det vil si fra Våga til Lillehammer. Etter åpningen kommer det mer om hvert enkelt smykke på min blogg: Ingun Kleppan. på min blogg Ingun Kleppan. Der kan du se hvem de åtte andre kunsthåndverkerne er og lese mer om utstillingen.

Dronning Ingebjørg Guttormsdatter 

Gudbrandsdalen har fostret en Dronning, gift med Øystein Magnusson, konge 1103-1123. Ingebjørg ble født på Høvdingsete Steig på Hundorp, Sør Fron. Barnebarn etter Steiga - Tore fra Steig.  Øystein Magnusson f.1088 var sønn av Magnus Berrføtt. Han ble samkonge m. broren Olav (d.ung). Ingebjørg er en av de to norskfødte dronninger fra sagatiden.

Harald Hardråde døde i 1066, ved Stanford Bridge. Han hadde to sønner Olav og Magnus. Olav Kyrre ble Konge 1066-1093. Magnus sin sønn Håkon vokste opp på Høvdingsete Steig, Hundorp. Når Olav Kyrre døde ville fosterfaren «Steiga-Tore» ha Håkon Torefostre til konge. Det endte i en stor konflikt, hvor Steiga-Tore ble hengt, ca. 70 år gammel.

Sønnen til Olav Kyrre, Magnus Berrføtt ble Konge, 1093 -1103. Sønnen til Magnus, Øystein Magnusson, f 1088 ble Konge 1103-1123. Han giftet seg med Steiga-Tore sitt barnebarn Ingebjørg Guttormsdatter, antakelig i en politisk allianse mellom to mektige ætter. De fikk datteren Maria. Ingen av disse kvinnen er mye omtalt, historisk.  

Historiske fortellinger kan fortelle at Olav Haraldsson (Olav den hellige) var på sin kristningsferd i 1021. Gjennom Skjåk og Lom og innom mange steder før han stoppet på Fron, der «Kristningsmøte» skulle være. Et møte mellom Dale-Gudbrand og Tor Istermage, fra Steig som var hovgode for gudbrandsdølene og hadde høy status. Tor og Olavs tante Isrid ble gift, litt seinere, de fikk sønnen de kalte «Steiga-Tore», det betydde blodsbånd mellom Steig og kongeslekta. Steiga-Tore ble søskenbarn med Olav den hellige og Harald Hardråde, og det er Steiga-Tore som gir Harald kongsnavnet «Den siste viking» i 1049. 

Harald Hårdrådes sin sønn Håkon Magnus vokste opp på Steig, han fikk i 1095 kongsnavnet Steiga-Tore og ble rikspolitikker.  Steiga-Tore gikk mot kong Magnus Berrføtt i et opprør, som gikk veldig galt. Steiga-Tore ble tatt til fange og drept (hengt). Steiga-Tore sin sønn Guttorm drev gården vider på Fron, og hans datter Ingebjørg Guttormsdatter fra Steig, blir gift med Magnus Berrføtt sin sønn Øystein Magnusson, han delte kongemakta med broren Olav til han døde i 1115.

Slik ble Ingebjørg dronning. Hun er en av de to norskfødte dronninger fra sagatiden. Gården Steig på Hundorp har fostret ei dronning, en konge og kronet en konge.    

Gården Steig ble først omtalt som kongsgård i 1177, da birkebeinerne under Sverre Sigurdsson hvilte der i to uker. I historien fortelles det at Steig ble brukt som kongsgård når kongen reiste mellom Oslo og Trondheim, frem til 1570.                                                                                                                                                                                                              

Kort info: Samkongedømmet 1050-1130

Harald Hardråde døde i 1066, var konge 1045-1066 han hadde to sønner Magnus og Olav.

Magnus Haraldsson fikk sønnen Håkon Magnusson,vokste opp på Steig.

Olav Haraldsson Kyrre konge1066-1093 (Olav Digre) gift svenske Astrid Olavsdatter -Magnus Berrføtt

Håkon Magnusson Torefostre  «Steiga -Tore», -sønnen Guttorm, fikk datteren Ingebjørg, Steig

Magnus Olavsson «Berrføtt» 1093-1103, gift, svenske Margreta, Øystein, Sigurd Jorsalfar, Olav

 Øystein Magnusson 1103-1123, gift med Ingebjørg og samkonge m. Olav Magnusson, døde 1115. 

                                                                                                                                             

Kilder: Boka: Norges Dronninger gjennom 100 år av Nils Petter, https://www.steig-gard.com, Og Hundorp sin hjemmeside. https://fortidsminneforeningen.no/aktuelt/1000-ar-gamle-steig-gard/ved   August Evensen.


Jeg må finne ut mer om broren til Øystein, han som er mer kjent som Sigurd Jorsalfare:            Fra boka til "Norges Dronninger gjennom 1000 år" nevnes det litt om Sigurd Jorsalfare. 

Etter at Sigurd kom fra sin mangeårige ferd til Jerusalem, giftet han seg med datteren til storfyrsten Mstislav i Holmgard, hun het Malmfrid. Hun fikk ingen sønner, bare en datter etter 10 års ekteskap. Sigurd ble lei Malmfrid, og hun ble dårlig behandlet av Sigurd. Han ble betraktet som sinn-syk og var stygg mot henne på alle vis, forteller denne boka.

Jeg får ikke alle historiene til å stemme, med andre bøker og annet jeg har lest, det er litt frustrerende. Men, nå har jeg lånt meg boka «Jakten på Sigurd Jorsalfare" av Øystein Morten og har begynt på den. 

Magnus Berrføtt døde i 1103, den gang ble alle tre sønnene samkonger, Sigurd var da 13år, han dro av gårde på pilgrimsferd 18år gammel og fungerte noen få år som samkonge med Øystein. De var svært ulike og  det ble lett uenigheter mellom dem. Broren Olav døde 16 år gammel. Mer historisk stoff kommer om kongene på 1100 tallet, og mye mer historie om Sigurd Jorsalfare. 

tirsdag 18. juni 2024

Monica Goksøyr "Slemme jenter"


Sju noveller om jenter.

En barndomsvenn har forsvunnet, hvor har Mai sin gode venn Nan/Fillip fra barndommen blitt av?

Mai jobba som sosionom, og det har gått fire dager, hvor er du? Samtidig hører vi om den tidligere narkomanen som har vært rusfri i 8 år har blitt fratatt hunden sin Bella, omsorgs svikt mener dyrebeskyttelsen. Mai og Nan er fra Asia, oppvokst i ei bygd på Vestlandet. De fant Nan etter mange dager.....

Alle hoved-personen som omtales har Asiatisk bakgrunn. Svært spesielt, men som vi skjønner så føler de på utenforskapet i bygda. De blir aldri 100% godkjente på lik linje med norske nordmenn. 

Som f.eks.: Lotte som har en mor som er Asiat og Malin er barnebarnet til skipsrederen med mange skip. Moren vasker kontorene også skjer det et uhell, var Lotte sin skyld? 

Historien om Bea, den kule jenta som alltid var sprudlende, vakker og glad.  Moren vet at datteren er lesbisk, men hun misliker at hun går kledd som en gutt. Bea likte å kysse meg når andre så oss, så en dag går det opp for henne hvorfor hun er slik, Bea er en doper.

 Mia som har fått seg ny jobb som klagesalgbehandler er fantastisk morsom. Her kan man virkelig kjenne på byråkratiet og mange rare jobber. Mia tar et valg og oppsøker en oppsagt kvinne som hadde jobben før henne. Historien om Kaia er trist, men hun må hjem til bestefaren begravelse og der møter hun Øystein. Den siste historien om Sigrid som møter Emil på en fest, er et typisk eksempel på hvor fort man kan falle ned i dop helvete. 

 Dette var en utrolig flott novellesamling. Forfatteren skildrer mange kvinne-skjebner fra ulike steder og betraktet fra ulike miljøer, psykisk gode beskrivelser av ulike situasjoner unge jenter kan havne i.  

 Monica Goksøyr har selv røtter fra Thailand, oppvokst på øya Runde på Sunnmøre. 

 Vinner av Tarjei Vesaas Debutantpris 2023.  Kan absolutt anbefales! 

Utgitt på Gyldendal 2023


onsdag 12. juni 2024

Lars Saabye Christensen, "Vrakeren"


Vraker, ja det kan man være på mange vis, ikke bare hos Banan Matthiesen.

Dette var en litt vanskelig roman, jeg må innrømme at jeg var ganske forvirra mange gang, før jeg skjønte hvem som var hvem. (jeg hørte den som lydbok). Boka handler om Jørgen Ribe som vokser opp på Frogner som enebarn. Moren var en pirk på mye av og om hva Jørgen foretok seg. Hun var svært nøye på hvordan gutten hennes skulle snakke og oppføre seg. Faren jobber på Banan Matthisen og han hadde en hobby på loftet, med å bygge slottet så smått at det skal kunne gå i en fyrstikkeske. 

En ny familie flytter inn i bygarden i Gabelsgate, det er Fru Simonsen med datteren Alice og sønnen Carl, en litt underlig familie, som vi ikke får helt taket på.                                                                                                                                Carl og Jørgen blir venner, men Carl har noe triste og voldsomt i seg og det går galt med han en dag....røper ikke mer om det. 

Jørgen blir vi kjent med i ungdomstiden og til han utgir boka "Pøbler" som fikk mye positiv omtale og Jørgen ble den store, nye forfatteren som alle snakket om. Bok kom som et lyn fra klar himmel og ble et pang start for forfatteren. Spesielt tematisk skjønner jeg, om å fortelle alt det gale de drev med. Det ble med den, en kort karriere, men, så kom det ikke noen flere gode bøker fra han og hva skjedde egentlig med han etter boka Pøbler?

Det er en Bendik Ries som har kontaktet forlaget, ved Redaktør H. og han har gitt Bendik Ries tillatelse til å skrive biografien om Jørgen og hans forfatterskap. Bendik sier han vet mye om Jørgen som snart fyller Jørgen 70 år, så det vil være en fin gest å få ut biografien om Jørgen, til hans store dag.  Bendik er en tidligere forbryter og har sittet mange år i et fengsel i Frankrike, faktisk 8år og 4 mnd.. 

Egentlig var ikke Bendik noen kamerat, men skjebnen deres hadde i ungdommen krysset hverandre. Bendik var badevakt på Frogner badet, og det var der Jørgen ble dyttet ut fra 10 meteren. Det var Bendik som reddet Jørgen.  Bendik sier at han vet mye om Jørgen og «vi» blir med på hans reis for å finne ut hva han skal skrive om. (vi følger skriveprosessen)

Bendik jakter på Jørgen og hans fotspor i nåtid og fortid, men han har en joker i ermet, en grønn koffert. Bendik henter ut fortellinger fra Jørgen sine skolekamerater, og historien om Jørgen begynner å formes på et underlig vis. Historien veksler hele tiden mellom nåtid fortid. I nåtid får vite når den litt mer om den ensomme eldre mannen Jørgen Ribe. Han kommer til sin morgenkaffe og spiser middag hver søndag på hotellet. Det er naturligvis hotell Gabel, rett over gata for Gabelsgate 19 der Jørgen bor. Hvem treffer Jørgen nå og hvem snakker han og omgås med?

Fru Simonsen, moren til Carl kommer en dag, men hun vil ikke snakke med Bendik. Hvem har egentlig rett til å skrive Jørgen sin historie, vil den historien fortelle noe om hvem Jørgen er og var?

Bendik får vite at hos frisøren kan han få en del svar, slik blir vi kjent med Henry. Han bor i en campingvogn på Bogstad Camping, men en dag ligger Henry død.... Han var litt småtjuv og hadde bilder og litt av hvert av Jørgen, for han var fan av Jørgen (hadde vært). Vi hører om Jørgen sine stilskifter i ungdomstiden, både når det gjelder, hår og klesdrakt, som Henry husker godt. Denne boka forteller om hendelser, løgnhistorier og om løst tankespinn. 

 Vi skjønner at Jørgen sliter psykisk etter hva som skjedde med Carl? Han påtok seg en skyld han ikke hadde, men som ble et traume for han. Alice prøver han å få tak i, hun bor i Paris og vil ikke snakke med han, det er snart 50 år siden.  

Jørgen har fått alkoholproblemer og er til avrusing, noe som blitt veldig lang-drygt, etter å ha skjønt hans problem, der han drikker seg full i en forfatter samtale, osv. 

Dette er ikke bare en bok om Jørgen, for etter hvert blir vi også kjent med historien til Bendik om hans liv som kriminell og hva han har opplevd av å bli truet, lurt osv. Egentlig to fantasi biografier i en og samme bok. Det er utrolig mange rare historier om skuld og soning, hvordan livet har utspilt seg for disse to og noen historier man kan kjenne seg igjen i tidsmessig. 

NB: Boka er overhode ikke ferdig når han kommer til etterord, for nå er vi i nåtid med Corona og mye viktig som skjer, ganske så uventet.... Dette endret mitt syn på boka ganske mye....mer sier jeg ikke.

Jeg synes det var egentlig en ok bok, etter å ha blitt ferdig med den. Jeg har undret meg over hvordan historien ble til, for Jørgen er som en gammel kjenning i typisk Lars Saabye stil. Har Lars prøvd å legge om skrive-stilen og tematikken sin til litt mer mot krim. sjangeren?

 Noen ganger er det bra å la boka ligge i bakhodet noen dager, før jeg skriver litt om den. Jo mer jeg tenker over hva han vil fortelle, så fortsetter historien i hodet mitt, særlig om Bendik som ikke har noen pårørende mer......

En bok jeg absolutt vil anbefale, selv om det var mange avsporinger underveis, som viste seg å falle på plass.  

Innlest av Kim Haugen, ca. 25 timer, utgitt september 2023



mandag 3. juni 2024

Oppsummering Mai 2024

Vi har hatt en fantastisk forsommer, og her blomstrer pionene alt, det er to uker før det som er vanlig. 
Jeg har drevet på med diverse. Nå er det innspurt til utstilling i Galleri Ullinsvin, Vågå, med 8 andre utstillere fra Innlandet, sommerutstilling. Jeg skal bare vise 10 av mine smykke-bilderder. Derav tre helt nye, som naturligvis er  kvinner fra Gudbrandsdalen. 
 Jon Michelet "Orions belte, en spennings roman fra Svalbard. En av mine nye kvinner er Hanna Resvoll- Holmsen. Hun var biolog og naturverner og  var en sterk forkjemper for bevaring av mye arealer på Svalbard. Derfor måtte denne boka leses. 






Anne Stine Ingstad sitt forskningsfelt av tekstil funnene fra utgravingene  Kaupang og Oseberg. Hun var fra Lillehammer og er en av mine nye kvinneskikkelser. Sammen med to ande forfattere, har hun har skrevet 180 sider i denne boka om tekstiler "Oseberg Dronningens Grav" utgitt 1992.

 "Vardane", en litt eventyraktig fortelling, om tre mennesker i fjellet 


 Øystein Morten "Olav den hellige" litt vell langtekkelig

 Victoria Hislop "Arven" her Spennende om Hellas sin historie og politisk osv.
                         

Purpurfargen av Alice Walker, en fin, vond historie, en god bok om å være afroamerikanner, i USA ,på beg av 1900tallet.

 
  .Nils Petter Thuesen Norges Dronninger. En bok jeg har lest ang. Kvinneprosjektet mitt og utstilling. Det er ikke lett og vite hva som er sant og ikke, så man må lese diverse for å finne ut av hvordan det egentlig henger sammen. Historiene er ikke alltid de samme og har store avvik i informasjon.  Det blir  i alle fall et smykke til Vågå utstillingen om Dronning Ingebjørg som ble gift med Magnus Berrføtt sin sønn Øystein Magnussen. Han var konge fra 1103 - 1123. Ingebjørg  kom fra Høvdingsete Steig går på Hundorp. 
Faktisk var hun den første norske dronning på nesten 200 år i Norge. Litt morsom, for mor var fra Hundorp, Sør Fron. Jeg har aldri hørt mor nevne at det var et kongsevne som kom fra Høvdingsete Steig. Alle andre norsk konger på den tiden giftet seg med utenlandske kvinner, svenske, russiske, engelske osv.    

En fin biografi av Anka Ryall om Hanna Resvoll-Holmsen.Fra Vågå f. 1873 - 1943. En arktisk pioner, botaniker og naturvern-forkjemper. Hun botanisert på Svalbard og gav ut den første Svalbard floraen. Hanna kjempet for varig vern av natur på Svalbard og Norsk fjellflora. 

Hun var en viktig stemme mot oppdemningen av Gjende og Sjoa-vassdraget ved Besseggen i 1920.Ved Gjendesheim ble det i 2009 satt opp en minnestein over «Grønn-strømpen», Hanna Resvoll-Holmsen.


Hanna og søsteren Hekla, fra Vågå har begge satt spor etter seg i polarhistorien, botanikken og kvinnehistorien. Hanna har blitt hedret med et smykke som visuelt handler  livet hennes på Svalbard.  

Det kommer noe mer resume fra de to bøkene over seinere, men har det travelt med å bli ferdig. Link til smykke-bloggen min kommer, etter hvert.... 


                                          Litteraturfestivalen på Lillehammer, fredag 31 mai. 
                         
Jeg fikk med meg fra parken debutantene, her representert  av Lene Berg, som leste og fortalte om boka
 "FRA FAR", som jeg har liggende ulest, den skal leses. 

Dagen gikk fort og mitt hovedmål var seminaret på  Oplandia, om Kunstbøker.
Om kulturutvalget og pengesekken, søknader, historiske endringer opp gjennom årene osv.
Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger, der hadde de flotte innkjøpsordninger og ordnede forhold i forhold til utlån osv. Formidlet  av Sesella Fossan Knutsvik.

Å låne ut kunstbøker og merke dem er ikke bare bare, her var et eksempel. 
Mange foredrag, og presentasjoner, god mat, Panelsamtaler, hyggelig å treffe igjen folk osv. 

JorunnVeiteberg tok en oppsummering og Jonas Ekeberg var en flink leder av seminaret.


Jeg rakk heldigvis, å fikk sett utstillingen "Huset luter, men gardinene henger rett" til Andreas Eriksson Svensk/norsk. Han viste malerier, vev skulptur, video, grafikk og installasjoner. En kunstner som jobbet over et bredt tema. Det ble en lang dag, med mye inntrykk. Heldigvis rakk jeg et tog hjem, en herlig dag! 


             Dagene går fort i sol og sommervarme, her fra Furnes, hvor Steinar hugger opp lerk til ved.

Her blir det etter hvert en ny altan mot sør, med knall utsikt!

Hjemme i drivhuset koser jeg meg med tomat og paprika plantene som blomstrer.
Tiden flyr fra meg.... ha en fortsatt fin sommer!