søndag 15. september 2024

Dordi Strøm "Odel"

 En bok som veksler hele tiden mellom nåtid, fortid, drømmer og det virkelige livet, fra gården Stein

 Boka starter med noen dramatiske skildringer fra jakttiden. Hvem som er hvem kommer snikende inn i historien litt etter hvert. Foreldre på gården er Olov og Inga, barna som nå har blitt voksne er Ommund og Odel. Odel bor i byen, er forsker? og har plassert datteren Liv, på gården hos foreldrene. Når jegerne er på jakt og alle er opptatte med sitt blir hunden Bowie påkjørt og drept. Odel har akkurat kommet hjem, men forsvinner rett etterpå.

Faren vil at Odel skal flytte hjem, og overta gården, men hun vil leve sitt liv. Hvem som er far til Liv får vi ikke vite. Odel fikk henne som svært ung og jeg har havnet på at det må være, overgrep av noen i familien. Odel er morens øyensten og får gjøre som hun vil, for henne. 

Ommund, bror til Odel opplever jeg som litt tilbakestående eller kanskje bare naiv. Han er en god spillemann og fikk en dag for mange år siden valpen Bowie som betaling. Nå har han selv gravlagt Bowie i myra. Hverdagene hans går med til spikking av trefigurer og annet som dekor på sleden osv. Ellers hjelper han til på gården

 Hver høst under jakt-tiden kommer det ulike jeger-grupper, også rike Engelskmenn, de vil jakte på kronhjorter. Når dette skjer må de fotograferes, slik at de kan få et maleri av seg selv og hjorten over peisen. Men, var det gjesten eller Odel som skjøt kronhjorten? 

 Vi blir kjent med alle personen etter hvert, om hendelser, huset og om dagligdagse gjøremål på gården. Det er mye om slakting, siden det er den rette tiden.

Annar, som kom i bilen med varer, var blitt hard skadet når han kjørte på Bowie. Han blir pleiet og stelt med av Inga på alle måter, men hvordan gikk det egentlig med han? Vi hører også at Annar har vært på gården tidligere i andre ærender. 

 Liv savner Bowie og oppholder seg mye i den tomme hunde-korga hans. Vi hører historien om da Liv ble skadet/bitt av Bowie en gang, men det er glemt, bare arret er synlig. Liv sine opplevelser er sterke og sier mye om savnet etter mor, drømmer og om å bli sett som et barn. Hun spør stadig om hvem faren er, og moren savner hun. Derfor dikter hun opp gode stunder og lager drømme fortellinger om moren, Odel. Liv har mange tanker og fantasier, hun prøver å finne eller lager seg sine egne svar. Det var mang en gang vanskelig å skille hva som var hva, så jeg gikk stadig tilbake i boka og leste på nytt. Det kunne væt tydeligere, men pytt. Det ble samtidig noe av magien i boka. 

 Vi hører lite om at Odel er hjemme, men ut fra det Liv sier skjønner vi at hun må være innom av og til. Faren til Odel, blir syk og dør. En merkelig og ensom begravelse, hmmm.

 En veldig merkelig bok, mye vakre scener og noen uhyggelige. En bok det ikke var så enkelt å tolke, men tross dette likte jeg boka veldig godt. Jeg leste den ferdig for mange dager siden, men var vanskelig å si noe om. Den gav meg mye å tenke på. mange spesielle scener. Absolutt en fin fortelling som jeg likte tematikken på, og hvordan historien tidløse fløt frem og tilbake.

 Utgitt 2023, 150 sider fra Samlaget. Vinner av Lytternes romanpris 2023

 Dordi Strøm (født 1971) scenograf, kostymedesigner og forfatter. Dette er nydelig bakt inn i boka, en dame med mye kunnskap og formidler dette på en flott måte. Hun debuterte 2021 med boka Flog.

 

 

Gunn Marit Nisja «Etter oss»


                       Ingrid har nylig blitt enke, hvordan skal man klare dagene alene.

Boka starter med at Ingrid, prestedatteren begynte på en kristen Folkehøyskole. Der ble hun gode venninner med Brita, Miriam og Anki. De fant på mye rart under oppholdet på folkehøyskolen og ble skikkelig gode venner. De lovet hverandre om alltid å forbli gode venner og å holde kontakten. 

 Slik gikk det ikke, for allerede samme sommer treffer hun en mann, Arvid. Han var rørleggeren og mureren som startet bedrift for seg selv. Hun har vært den travle mor med to tvillingsøstre som nå har flyttet ut og skapt sine egne liv. Nå sitter hun alene igjen i huset, og har få venner. Hun føler seg hjelpeløs, gammel og forlatt i det store huset. Hennes trøst blir rødvinsglasset. 

En dag ringer plutselig en av de gamle venninnene fra folkshøyskoletiden, de vil ha en samling, de fire. Det kom som et sjokk, men hun tar det på strak arm og inviterer de tre kvinnen hjem til seg. De hygger seg og snakker om sine liv og tiden de hadde sammen på folkehøyskolen. Nye og gamle fortellinger og kjærlighetshistorier kommer fram, uten at det skjedde noe mer.

Boka handler om vennskap, kjærlighet, om å bli eldre og starte på nytt. Slutten ble svært uavklar, synes jeg. En koselig og lettlest bok jeg har lyttet til, men savnet en mer forklarende slutt. 

 Storytel 6. 25 min, utgitt 2020


søndag 8. september 2024

Lisa Ridzen "Tranene flyr mot sør"

 


En vakker roman om livet, og de siste valgene man tvinges til å ta... 

Bo, har blitt 89 år gammel, han bor for seg selv på landsbygda. Hunden Sixten er hans store trøst og venn i livet. Han har vært sagbruksarbeider i hele sitt liv i Jämtland. Kona Fredrica har kommet på sykehjem, PGA at hun ble for dement å kunne bo hjemme. De er foreldre til sønnen Hans, som bor for seg selv, etter å ha blitt skilt fra Sonja. Bo er farfar til Ellinor som kommer av og til på besøk. Hans er den som følger opp og ser om faren, sammen med hjemmesykepleierne som stadig kommer innom.  

 Boka handler mest om livet til Bo, og hans hverdag. Innimellom alt kommer det nydelige fortellinger om livet hans før, om forholdet til faren sin, som var vanskelig. Om kjærligheten, drømmene og livet som har gått, med venner og uvenner. Fortid og nåtid går nesten i ett, med alt som skjer rundt han.  

 Flere ganger om dagen kommer hjemmesykepleierne innom (nye hele tiden) flere ganger om dagen.  Han skjemmes over seg selv når han tisser på seg og prøver å skjule det. Kroppen hans har forfalt og han skjønner ikke det helt selv. Han som var så sterk og jobbet hard, nå er han ikke mer den han var engang, synes han. 

Sønnen Hans mener at faren ikke kan ha hunden mer, for den får for lite trim og faren har blitt for skrøpelig til å ta vare på den. For Bo er elghunden Sixten, hans trofaste venn, selskap, trøst, varmen han gir han og lyset i tilværelsen hans. Bo blir irritert på Hans, som styrer for mye over hans liv. 

 Bo misliker turene til sykehjemmet, for kona hans kjenner han ikke igjen mer, og han misliker situasjonen. Det er alltid en depressiv tur for han. Han forteller om livet de to har levd og de lykkelige stundene. Selv om hun ikke likte Ture, Bo sin venn, som han hadde telefonkontakt med til det siste. Ture hadde hytte og Hans og Bo var der hver sommer og fisket og hygget seg. Men hvem besøkte Ture i Gøteborg undret Bo seg over, det skjønte han først i Tures begravelse.

 En bok som jeg virkelig likte godt, den satte fingeren på hvordan det kan bli den dagen man ikke klarer mer selv, men må hjelp til alt.  

Jeg likte romanen god, den satte ord på mangt om å bli eldre, ensomhet  og leve den siste tiden av livet sitt. Hvordan man ønsker å leve på slutten, skal eller kan man gjøre som man vil med livet sitt? Eller skal man tvinges av andre til å ta valg. Absolutt en vakker roman, vemodig som handler om det virkelige livet, og konsekvensen som kan bli så fatale om andre bestemmer over en.  

Bok lånt i Book bites 279 sider, utgitt 2024 på Norsk


Jo Nesbø "Kongen av Os"

 


Andre boka om de to brødrene på Os, åtte år etter.

 Roy driver en bensinstasjonen på Os, han har vært i utlandet og kjørt en kjempestor berg og dalbane i Sveits og har tenkt at en fornøyelsespark vi lokke mange turister til stedet Os. Boka bygger mye på bok 1, så absolutt greit å ha lese den først. 

Roy og Carl Opgard har drevet det lang og slått seg opp i bygda Os. Carl med flott spahotell og Roy eier bygdas bensinstasjon. Roy oppsøker en gammel kunde han hjalp en gang i tiden, og nå presser han geologen til å komme med falske papirer. For Roy vil ikke at den nye vegen skal gå utenom bygda Os. Han vil satse stort på campingplass og forlystelsespark.  

 De to brødrene er, som to skumle ulver. De har bedrevet mye merkelig, farlig og skummelt. Broren, Carl har slått seg opp og skal snart flytte inn i et stort palass av et hus, med utsikt over hele bygda.  Vi får repetert mye fra første boka inni mellom, og blir minnet på hvem som er hvem og hvem som har gjort hva fra første boka. Samtidig som Roy treffer ulike folk i bygda, og hva som har skjedd og endret seg siden sist, det har gått åtte år siden fortellingen i Bok en sluttet. 

Roy og Nathalie treffes og vi skjønner at hun driver og doper seg. Roy blir tatt av politiet og arrestert, da nye metoder med DNA spor kan bevises. Kurt bygdas lensmann gir seg aldri og skal på død og liv arrestere Roy. For Kurt er sikker på at for Roy står bak drapene som har vært i bygda. Her blir det mye konflikter og voldsomme sammenstøt. 

Jo Nesbø er skikkelig dyktig til å skape spenningskurver i historien som kommer som  perler på en snor. For så å lage nye frempek på hva som skal komme. Man klarer ikke la være å høre videre, fordi man blir fanget inn i Os brødrenes verden, så vi nesten tror på dem. Fantastisk mange intriger og det er en voldsom dramatikk gjennom hele boka. En spenningsroman jeg har kost meg med, selv om mange av historiene nærmest er på kanten av virkeligheten, ang kjærlighet, vold, stormannsgalskap, bygdesladder osv.

 Lydbok fra Book Bites, 13.35 min, med innleser Thorbjørn Harr, utgitt 2024

tirsdag 3. september 2024

Oppsummering August 2024


 "Gutten fra Napoli" En sterk historisk fortelling fra etterkrigstiden i Italia. Om fattigdom, identitet og familieforhold. 


Klara og solen" En bok om å ha en robot til venn og hjelp. Den traff ikke meg helt seln om det var en nobelprisvinner som skrev den. Lydbok fra book bites.  








 En selvbiografisk roman om en oppvekst i Colombia. Brev fra min barndom, av Emma Reyes. En forferdelig og skremmende historie, som satte meg litt ut. 









           

   Gunn Mari Nisja "Gullungen" En fin roman om å skilsmisse og flytting til et nytt sted og med møte med nytt miljø. lydbok fra Storytel.







Jo Nesbø "Kongen av Os" bok nr to om brødrene på Os. Oy, her var det mye dramatikk, og spenning. Skal se om jeg får blogget om den etter hver. Lydbok fra Book bites. 


Litt travel tid,  med besøk og mange aktiviteter, med galleri besøk flere steder,
Natthagen machbox

Natthagen,den nye låven til Trond Einar og Robert som servert kaffe og vaffel, et herlig sted. 
Utstilling fra Sagbladfabrikken, Hamar.                                                  
åpning på Fjordheim i beg av August
Nasjonalmuseet i Oslo, med mange fine utstiller. Spesielt samiske Britta Marakatt Labba var fantastisk.
Maling og istandsetting av rom i fritidshuset vårt i Furnes fortsetter, der en god lydbok er fantastisk fint å ha på øret når man maler, så det har blitt fire lydbøker i august. 

Steinar, mannen min har laget en herlig altan over inngangen. 

Deler av stua er ferdig malt med  midlertidige plasserte møblert. Soverommet er ferdig.(farge på bildet har for mye lys, stemmer ikke helt) 

         ØNSKER ALLE MINE BLOGGVENNER og andre tilfeldige en fin og fargerik september. 


Gunn Mari Nisja "Gullungen"

 


Om oppvekst, flytting og nye forhold. En sår oppvekstroman. 

Hedda er hovedpersonen som vokser opp i bydel utenfor Oslo. Hun og venninnen stjeler og hva var det egentlig faren hennes levde av? 

 Hedda og lillesøsteren flytter sammen med mor til et lite sted nær Åndalsnes. Flyttingen er ufrivillig fra morens sine, men slik blir ble det nå i deres tilfelle, når foreldrene flytter fra hverandre. Flyttingen er et sjokk for Hedda, å komme fra et urbant miljø og til et så lite sted hvor alle kjenner og vet alt om alle, er ikke lett. Jentegjengen kommer hun ikke inn i, så hun slår seg sammen med noen gutter, som hun henger sammen med dem. De finner på litt av hvert, på ung-gutters vis.  

Venninnen til Hedda kommer på sommerferie besøk, fra Oslo. Hun synes dette er en spennende, utfordrende og ser på livet her som eksotisk. 

Lillesøsteren Hilde som blir kalt Diddi har mange problemer, hun blir mobbet på det nye stedet og finner seg ikke til rette. Hun er stadig syk, hva skjedde egentlig med henne etter hvert? 

Hedda er veldig flink til å tegne som barn, og utvikler dette til å bli billedkunstner. Hun ser tilbake på sin barndom og vil helst ikke bli minnet om den som voksen. Men, en utstilling hun har i Ålesund åpner for minnene og tapet av vennskapet med Diddi, skal hun ta med henne? Det får vi ikke vite her, men kanskje det er flere bøker om Hedda...  

En roman som forteller om barn som blir overlatt til seg selv, og hvor de voksne ikke bryr seg om hva de driver med eller hvordan de har det. Foreldrene svikter barna sine, og er ikke åpne ovenfor dem om hva som skjer i de voksenes verden. En bok som skildrer både fortid og nåtid på en fin og balansert måte.

Absolutt en god oppvekstroman. 

Hørt som lydbok i Storytel, utgitt 2023